Hilti proje yönetim ofisini Türkiye’ye taşıyor: 50 mühendise istihdam yaratılacak

Posted by

Necla DALAN

Banu Deniz Çetinkol, inşaat mühendisliği okudu. “Ne işin var o kadar erkeğin içinde” eleştirilerine kulak tıkadı, işine odaklandı. Bugün 120 ülkede faaliyet gösteren, 30 bini aşkın çalışanı olan Hilti’nin Türkiye Genel Müdürü. Türkiye’de onun yönetiminde alınan başarılı sonuçlar ses getirdi ve Hilti Group Ortadoğu, Türkiye ve Afrika bölgelerinin yer aldığı proje yönetim ofisinin merkezini Dubai’den Türkiye’ye taşıma kararı aldı. Bu karar sayesinde Hilti Türkiye hem bölgenin mühendislik, ürün ve hizmetlerinde söz sahibi olacak hem de onlarca mühendise iş fırsatı yaratacak.

OFİS AĞUSTOS AYINDA AÇILACAK

Çetinkol’a Dubai’deki merkezin ne zaman taşınacağını sordum. “Ofisimizin açılışını ağustos ayında yapacağız, Nisan 2025’e kadar süreci tamamlamayı planlıyoruz. Toplamda 50 mühendise ulaşacağız, bugün itibarı ile sayımız 20 civarında. Dubai’dekilere başka roller buldukça açılan pozisyonu burada dolduruyoruz” diye cevapladı.

2019’da Hilti Türkiye’ye Genel Müdür olarak atanan ve “Erkek egemen bir sektörde kadınlar olarak kabul görmek için asimile oluyoruz. Şimdi ben oldum, siz olmayın diyorum. Sektörde kadın iş gücünü artırmak en büyük hedefim” diyen Çetinkol, bu çerçevede sektörde kadın çalışan sayısının artması ve fırsat eşitliğinin sağlanması için çaba gösteriyor.
Hilti’de çalışma kültürünün kadın ve erkeğin eşit söz sahibi olması üzerine inşa edildiğini kaydeden Banu Deniz Çetinkol, neden mühendis olduğunu ve mühendis kadınlar için neler yaptıklarını şöyle anlattı:

“ŞİMDİ BANA DÜŞEN MÜHENDİSLİK OKUYAN GENÇ KIZLARI DESTEKLEMEK”

“Kendimi bildim bileli mühendislik okumak istedim. Neden diye düşününce aklıma gelenler; kendimce havalı bulduğum için, matematikte çok iyi olduğum için, analitik düşünce denen şeyin mühendislik okuyunca daha çok gelişeceğini düşündüğüm için ve sanırım en çok da kadınların az olduğu alanlar olduğu ve bu durum benim sinirimi bozduğu için… İnşaat mühendisliğini kazandığımı duyan çoğu kişinin ‘Ne işin var o kadar erkeğin içinde’, “Eczacı ya da öğretmen olsan daha iyi olurdu’, ‘Doktorluk yazmadın mı’ yorumlarına inat mühendislik eğitimimi keyifle aldım. Zaman içinde inşaat mühendisliği eğitimimi yine sektörde ama satış, pazarlama alanında kullanmayı tercih ettim. Şimdi geçtiğim yollardan sonra bana düşen toplumsal cinsiyet eşitliği üzerine çalışmak, mühendislik okumak isteyen, okuyan genç kadınları desteklemek. Hilti Türkiye’de mühendislik okuyan genç kadınlarımızı desteklediğimiz iki programımız var. Satış ve pazarlama departmanlarında oluşturduğumuz ‘Women in Sales&Marketing’ stajyerlik programımız ve ‘Kariyer Köprülerinizi Hilti ile güçlendirin’ mentorluk programımızla mühendis genç kadınlarımızı iş hayatına hazırlıyoruz ve keyif aldıkları, katkı sağlamak istedikleri alanları keşfetmelerini sağlıyoruz. Kadınların oranının arttığı, eşitlikçi, adil, dahiliyetçi her ortamın başarıyı, mutluluğu ve iyiliği getirdiğine gönülden inanıyorum.”

ŞİRKETTE KADIN ORANI YÜZDE 30’A YÜKSELDİ

Banu Deniz Çetinkol ile 2022 yılında bir röportaj yapmıştım. O zaman Hilti Group’taki yedi kadın genel müdürden biriydi. Bugün konuştuğumuzda sayının 11’e çıktığını öğreniyorum. Türkiye’deki şirkette kadın çalışan oranına ilişkin soruma ise şöyle yanıt verdi:

“Bizde kadın çalışan oranı yüzde 30, orta ve üst düzey yöneticilerde de yüzde 27 oldu. Üç buçuk yıl önce bu rakamlar yüzde 10 civarındaydı.”

patronlardunyasi.com

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir