Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul’da da hissedilen deprem sonrası uyardı: Burası enteresan
2 mins read

Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul’da da hissedilen deprem sonrası uyardı: Burası enteresan

Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.1 büyüklüğündeki depremin çevre illerde hissedilmesi sonrası deprem uzmanlarının açıklamaları büyük ilgi görüyor. Olası İstanbul depreminin 7 ve üzerinde olacağı öngörülürken, Marmara’daki bu son deprem endişeleri artırdı.

Prof. Dr. Şükrü Ersoy: “Burası Enteresan Yerlerden Biri”

Deprem bilimciler peş peşe açıklamalar yaparken, Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk canlı yayınında Marmara Denizi’ndeki depremi değerlendirdi. Ersoy, “Burada Kuzey ve Güney yönlerinde bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden biri. Dikkat edilmesi gerekiyor” uyarısında bulundu.

Türkiye’de 5.5 büyüklüğünü aşan depremlerin zaman zaman yıkıcı olabildiğini belirten Ersoy, “6.5 büyüklüğünde bir deprem, Marmara’nın hem kuzeyinde hem güneyinde yıkıcı etki yaratabilir” dedi.

Ersoy’un Açıklamalarından Öne Çıkanlar:

  • Depremin yerine özellikle baktığını belirten Ersoy, “Deprem, Kuzey Anadolu fayının üzerine düşmüyor. Güney Marmara ile bu bölge arasında bazı depremler olabiliyor. Hemen kuzeyinde Gaziköy var. Asıl Kuzey Anadolu fayı oradan geçiyor. Deprem dairesel yayıldığı için bu bölgelerde, Balıkesir’de hissedilmiş. Sanıyorum Tekirdağ ve Çanakkale’de de hissedilmiş. Büyük bir deprem değil ama insanlar bu depremleri hissettiklerinde korkmuş olabilirler” dedi.

  • “Bu depremler çok sığ depremler. Zemine yakınsa ve yapı stoğu uygunsa biraz hissedilebilir. Kuzey ve Güney yönlerinde bir hareketlilik var. Burası enteresan yerlerden biri. Dikkat edilmesi gerekiyor. Ana sistem üzerinde değil ama Türkiye’de 5.5’i geçen depremler yıkıcı olabiliyor. 6.5 olan bir deprem Marmara’nın hem kuzeyinde hem güneyinde yıkıcı bir etki yaratabilir. 4.1’den sonra gelen depremlere dikkat etmek gerekiyor. Marmara Denizi içerisinde bu büyüklükte deprem olması çok normal. Bunları büyük bir depremin habercisi olarak yorumlamak için biraz erken.”

“Fay Zonları da Rahatsız Oldu”

  • Fatih, Bağcılar, Bakırköy, Büyükçekmece, Küçükçekmece gibi yerlerin zeminlerinin Anadolu Yakası’ndaki zeminlere göre daha hassas olduğunu belirten Ersoy, “4’ü geçtiği zaman insanlar bunları çok rahat algılayabiliyor. Türkiye’de 75 bin deprem oldu. Normalde olması gereken 25 bin. Bunu 6 Şubat depremlerine bağlıyoruz. İki sebebi var; birincisi büyük depremlerin artçıları bir iki yıl sürebilir. İkincisi bu depremler o kadar büyüktü ki diğer fay zonlarını da rahatsız etti” ifadelerini kullandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir